Možná jste si všimli, že když jste se necítili dobře, nejen tělo, ale i mysl byla v tíži. Když jste měli hlad, cítili jste se nervózněji. Když jste jeli na rychlé jídlo, měli jste pocit, že se vám v hlavě nic nechce soustředit. A když jste se jeli na zdravou stravu, přišel klid, který jste si nevědomky přáli. To není náhoda. Vaše strava ovlivňuje vaši psychiku přímo a silně - a to nejen teoreticky, ale vědecky ověřeně.
Vaše střevo není jen trubka, která přepravuje jídlo. Je to vážně druhý mozek. Obsahuje přes 100 milionů neuronů a vyrábí až 90 % vašeho serotoninu - neurotransmiteru, který řídí náladu, spánek a pocit štěstí. Když vaše střevo není v pořádku, váš mozek to cítí. A to nejen způsobem, že se vám zvrací. Způsobem, že se cítíte opakovaně smutní, bez energie, nebo se vám nechce vstávat.
Střevní mikrobiom - tedy miliardy bakterií ve vašem trávicím traktu - rozhoduje, jak dobře vaše tělo využívá živiny, jakým způsobem vyrábí látky ovlivňující náladu a jak reaguje na stres. Studie z Journal of Psychiatric Research ukázaly, že lidé s chronickou úzkostí a depresí mají jiný složení střevních bakterií než ti, kteří se cítí dobře. A to nejen v číselném poměru - ale v konkrétních druzích. Například Lactobacillus a Bifidobacterium jsou spojeny s nižšími hladinami stresového hormonu kortizolu.
Není potřeba jíst jen zeleninu a ryby celý den. Stačí přidat pár věcí, které mají vědecky prokázaný vliv.
Není jen o tom, co jíte - ale co nejíte. A co jíte příliš.
Řada lidí považuje rychlé jídlo, sladké nápoje, bílý cukr a zpracované potraviny za „normální“. Ale tyto potraviny způsobují výkyvy hladiny cukru v krvi - a ty přímo ovlivňují náladu. Když vypijete limonádu, cítíte se chvíli „vyšší“, ale pak následuje pád. Ten pád je v podstatě stres pro váš mozek. A když se to opakuje denně, váš mozek se naučí být v chronickém stresu.
Navíc zpracované potraviny obsahují přísady, které ničí střevní mikrobiom. Umělé sladidla, jako je aspartam nebo sukralóza, byly ve studii z Nature spojeny se zhoršením kognitivních funkcí a zvýšeným rizikem úzkosti. A cukr? Zvyšuje zánět v těle - a zánět je jedním z hlavních původců depresí.
Nejde o to, že byste museli všechno vynechat. Ale o to, abyste si všimli, jak se cítíte po jídle. Když vám po pizzě nebo dortu přijde hlava těžká, máte pocit, že se vám nechce dělat nic - to není „jen tak“. To je váš mozek říká: „To jsem nechtěl.“
Nemusíte se stát kuchařem. Stačí malé změny.
Chcete zlepšit psychiku stravou? Tak se vyhněte těmto třem chybám:
Nejde o „zázrak“. Ale o postupné zlepšování. Po třech týdnech většina lidí, kteří začali jíst více zeleniny, ryb a probiotik, hlásí:
Tyto změny nejsou „vymyšlené“. Jsou měřitelné. Výzkumy ukazují, že zlepšení stravy může mít stejný účinek jako 3-6 týdnů kognitivně-behaviorální terapie - bez návštěvy lékaře, bez léků, bez nákladů.
Nejde o to, abyste se stali „zdravými“ lidmi. Ale o to, abyste se cítili lépe. Každý den můžete udělat jednu věc. Dnes - přidejte zeleninu k obědu. Zítra - vyměňte sladký nápoj za vodu s citronem. Příští týden - kupte konzervovaný losos.
Nejste v něčem sami. V České republice se lidé začínají více zajímat o to, jak jídlo ovlivňuje jejich pocit vnitřního klidu. A to je dobré. Ne proto, že je to „modné“ - ale proto, že to funguje.
Nejde o to, abyste jeli „perfektně“. Jde o to, abyste jeli lépe než včera. A to je vše, co potřebujete.
Ne. Strava není lék. Ale může být silnou podporou. Pokud máte diagnózu depresivní poruchy nebo úzkostné poruchy, léky a terapie jsou nezbytné. Strava však může zlepšit účinek léků, snížit vedlejší účinky a pomoci zamezit opakování. Mnoho lékařů v Česku dnes doporučuje zdravou stravu jako doplněk k léčbě - ne jako náhradu.
Zeleniny obsahují folát, draslík, antioxidanty a vlákninu. Folát pomáhá tělu vyrábět serotonin a dopamin - neurotransmitery, které řídí náladu. Vláknina potravuje přátelské bakterie ve střevech, které pak vyrábějí látky, které ovlivňují mozek. Když tyto bakterie pracují dobře, vaše tělo vytváří méně stresových hormonů. To znamená, že se cítíte klidněji - i když se kolem vás děje víc.
Kvašené potraviny jsou lepší. Probiotické doplňky obsahují jen několik druhů bakterií, zatímco kvašené zelí nebo kefír obsahují desítky různých kmenů, které se navzájem podporují. Navíc kvašené potraviny obsahují další látky, jako jsou kyseliny a enzymy, které pomáhají tělu lépe vstřebávat živiny. Doplňky mohou pomoci, ale nejsou stejně účinné jako přirozené zdroje.
Neodmítejte je. Přeměňte je. Pokud máte chuť na čokoládu, dejte si 20 g temné čokolády s 85 % kakaa. Pokud chcete sladký nápoj, přidejte do vody kousek jahody nebo citronu. Za týden se vaše chuť změní. Váš mozek se přizpůsobí. Nejde o to, abyste „odvykli“ - ale o to, abyste se naučili cítit radost i z jiných věcí.
Ano. Výzkumy z Harvardu a University of Melbourne ukazují, že lidé, kteří denně pili více než 60 g cukru (asi 1,5 sklenice limonády), měli o 23 % vyšší riziko výskytu depresivních příznaků. Cukr způsobuje zánět v mozku, ruší rovnováhu bakterií ve střevech a způsobuje výkyvy hladiny glukózy - všechno to ovlivňuje náladu. To neznamená, že musíte cukr úplně vynechat. Ale znamená to, že ho nechcete mít jako hlavní zdroj energie.
Nejde o to, abyste se stali „ideálními“. Jde o to, abyste se cítili lépe. A to můžete začít už dnes - jednou sklenicí vody, jednou porcí zeleniny, jedním kouskem ryby. Malé kroky vytvářejí velké změny. A vaše psychika to pozná.